33-годишният пилот Георги Влайков загина, след като самолетът му се разби край

...
33-годишният пилот Георги Влайков загина, след като самолетът му се разби край
Коментари Харесай

Колега на загиналия пилот: Беше много компетентен, не можем да спрем стремежа на хората да летят

33-годишният пилот Георги Влайков загина, откакто самолетът му се разруши край софийското летище Лесново. Продължават да се преглеждат разнообразни версии.

" От името на всички членове на Асоциацията на водачите бих желал да изкажа най-искрените си съболезнования на неговите близки. В негово лице ние загубихме в действителност извънредно предан и доста способен водач. Ще ни липсва ", каза пилотът Янко Стоименов в ефира на " Денят ON AIR ".

" Беше човек, който е доста предприемчив в Асоциацията и като цяло в редиците на авиацията, беше ни доста потребен. Когато чух за злополуката, бях покъртен, не имах вяра, че това може да се случи с човек с неговата подготовка, опит и отношение към това, което прави ", добави той.

По негови думи авиацията е нещо, което крие риск. " Понякога, колкото по-добър си в едно нещо, толкоз повече като че ли се опитваш да предизвикваш материята, в която живееш. Не можем да спрем устрема на хората да летят. Всичко, което е изписано и имаме досега, е въз основата на доста жертви. В тази обстановка, когато се приказва за един случай, ние с цел да се произнесем, би трябвало да знаем всички обстоятелства и условия към него ", разяснява Стоименов пред Bulgaria ON AIR.

" Фигурният пилотаж е изпълнение на маньоври във въздушното пространство, без ограничавания на пространствените придвижвания на самолета. Не знаете по какъв начин ще се намерите в един миг и в каква посока. Ако в един миг Слънцето ви заслепи, всичко става за елементи от секундата, това може да се окаже сериозно ", сподели още водачът.

Гостът изясни, че е имал случай, в който се е сблъскал с образна заблуда. " За благополучие, бяхме двама. В подобен аероплан, където самичък извършвам всичко, всяко едно нещо може да бъде съдбовно ", сподели той.

Според Стоименов не знаем физиологично какво се е случило с Влайков, тъй като при едни такива маньоври претоварванията са големи. " Тези претоварвания просто свиват визията пред теб, изтегля се кръвта от мозъка и започваш да губиш екрана и пада една черна пелена, към момента мислиш, действаш, само че не виждаш нищо пред себе си. Това надали ще го разберем, няма запис за него ", сподели той.

Той изрази вяра, че ще се стигне до обстоятелствата, довели до трагичния случай.

" Във всеки един случай търсим изводите, с цел да създадем авиацията по-безопасна за в бъдеще и това е било постоянно. Има следствия, при които резултатът идва след 10 години ", разяснява още Стоименов.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР